Moderne kubistische woning, Dronten

In de nieuwbouwwijk Het Palet te Dronten zijn we gevraagd om een moderne kubistische woning ontwerp te maken. De betreffende hoekkavel ligt met de voorzijde aan een groene ader die de wijk verbind met het omliggende landschap. Deze brede groenstrook zorgt dat de woning ver in de wijk al zichtbaar is. De opdrachtgevers hadden een duidelijk beeld waaraan het ontwerp moest voldoen: Het moet een moderne maar unieke uitstraling hebben, met diepte en textuur, een ruime leefruimte georiënteerd op zowel de voorzijde als de achtertuin, en vijf slaapkamers.

Het ontwerp is zo breed mogelijk opgezet als het bouwvlak het toelaat. Dit om zowel alle gewenste ruimten te oriënteren aan de gewenste zijden, als de woning enig cachet te geven. Het primaire onderdeel is het centraal gelegen volume welke met baksteen is afgewerkt en boven de overige zijden van de woning uitkomt. Het overige deel van de woning bevindt zich achter dit volume. Door middel van een dieptespel met de verdieping ontstaat er een dynamisch geheel. De overkappingen benadrukken nogmaals dit dieptespel, maar maken tevens deel uit van het energieconcept: hiermee wordt er beschaduwing gecreëerd op de gevels en het glas. Dit tezamen met een hoge isolatiewaardige schil, luchtwarmtepomp en PV-panelen maakt dat de woning een Nul-Op-De-Meter-woning is.
Bij binnenkomst wordt men ontvangen door licht en ruimte dankzij de vide. De keuken, welke zich in het hart van de woning bevindt, grenst aan een grote schuifpui om veel licht in de woning te betrekken, alsmede de connectie met buiten te doen vergroten. Op de verdieping is een duidelijke zone gecreëerd voor de ouders, met een eigen inloopkast en een ruime badkamer met uitzicht op de groene ader. Daarnaast bevindt zich op de verdieping nog vier slaapkamers die een tweede badkamer delen.

Specificaties


Locatie
: Dronten
Oppervlakte: 280 m2
Inhoud: 900 m3
Bouwvorm: Kubistisch
Status: opgeleverd, 2018