Een villa laten bouwen

Je eigen villa laten bouwen. Het is een droom voor velen, die in de praktijk vaak als enorm stressvol wordt ervaren. En dat is begrijpelijk. De meeste mensen bouwen maar één keer in hun leven een eigen villa, en de bouw gaat vaak gepaard met grote bedragen en vele keuzes. Bovendien voelen veel mensen de druk om het bouwen van hun eigen villa vlekkeloos en perfect te laten verlopen. Hoe zorg je er nou voor dat de bouw van jouw droomvilla niet in een nachtmerrie veranderd?

 

Groep Negen geeft graag antwoord op deze vraag en natuurlijk al jouw andere vragen zoals: Waar te beginnen wanneer je je eigen villa wilt bouwen? En wat komt er allemaal bij kijken als je je eigen huis wilt bouwen? Om met vol vertrouwen en realistische verwachtingen het proces van je eigen huis bouwen in te gaan, heeft Groep Negen dit proces teruggebracht tot een aantal stappen. Zo bouw jij jouw droomvilla!

Een villa laten bouwen door Groep Negen

Villa bouwen? Dit is waar je rekening mee moet houden

Om je woondroom te kunnen realiseren en de villa van je dromen te kunnen bouwen, is het handig een aantal zaken van tevoren goed op orde te hebben. Want waar moet je op letten wanneer je een villa wilt bouwen? 

 

De kosten van het bouwen van jouw droomvilla

Voordat je kan dromen over jouw ideale villa, is het belangrijk om een helder budget voor ogen te hebben. Laat je adviseren door een hypotheekadviseur en onthoud dat het bouwen van een villa ook diverse andere kostenposten met zich meebrengt zoals advieskosten en de aanbetaling van de grond. Je hypotheekadviseur bepaalt jouw maximale hypotheek en samen met je spaargeld bereken je jouw totale budget. Realiseer je verder dat je naast het bouwen van je droomvilla maandelijks iets overhoudt om bijvoorbeeld op vakantie te kunnen.

 

De kavel waarop je jouw ideale villa kan laten bouwen

Voor de keuze voor de kavel kijk je natuurlijk naar je budget, naar het aangeboden oppervlakte en of het projectgebied je aanspreekt. Een aspect dat veel potentiële villabouwers echter over het hoofd zien is de oriëntatie van de kavel. Denk bijvoorbeeld aan de stand van de zon gedurende de dag, het prospect van buurpercelen die slagschaduw veroorzaken, of de kavel tweezijdig aan openbaar groen ligt en of er bepaalde zichtlijnen naar de verdere omgeving zijn. Al deze factoren spelen een rol in hoe rijk de kavel en daardoor woning uiteindelijk zal aanvoelen.

 

Wanneer jij goed geïnformeerd bent naar het bestemmingsplan en de welstandseisen, weet je binnen welke restricties jij je villa kunt laten bouwen en in hoeverre de architectuurstijl die jij in gedachten hebt realistisch is. Heb je al een kavel op het oog of zelfs een reservering of optie staan op een kavel? Let er dan op dat dit meestal vrijblijvend is voor een duur van drie of vier maanden, afhankelijk van de gemeente. Informeer dan ook goed naar de voorwaarden van de optie.

 

Jouw woonwensen voor de villa van je dromen

Wanneer je een kavel in optie hebt, is het tijd voor de volgende stap: het in kaart brengen van jouw woonwensen op basis van hoe je nu leeft, wat je mee wilt nemen naar de nieuwe woning en welke verandering je wilt aanbrengen. Een handige tip in deze is het maken van een overzicht van de gewenste ruimten en minimale oppervlakten die jij terug wilt zien in jouw villa. Inventariseer ook toekomstige woonwensen en eventuele verandering in gezinssamenstelling en hoe jouw nieuwe villa hierop kan inspelen. Zo houd je op een zo realistisch mogelijk manier rekening met je eigen woonwensen, en kun jij de villa van je dromen laten bouwen!

 

Ben je op zoek naar een manier om jouw woonideeën over te brengen naar een professional? Maak dan een moodboard of Pinterest-bord om de beoogde sfeer en gewenste architectuurstijl in beeld te krijgen. Zo kun je jouw wensen inzichtelijk maken en de hulp van bijvoorbeeld een interieurarchitect inschakelen

 

Meer weten over bouw van jouw droomvilla in de praktijk?

Ken je jouw budget, heb je een kavel op het oog, en weet je wat al jouw woonwensen zijn? Dan is het tijd voor de volgende stap! Jouw woonwensen vertalen naar een schetsontwerp.  Een raming qua bouwkosten en stichtingskosten geeft jou verder inzicht in de totaalkosten. Bij het definitieve ontwerp is er aandacht voor bodemonderzoek als basis voor de constructie. Vervolgens wordt jouw ontwerp uitgewerkt in voorbereiding op de aanvraag van de omgevingsvergunning. In deze fase wordt ook de aanneemovereenkomst getekend en geeft deze overeenkomst samen met de vergunning een startschot voor de bouw van jouw droomvilla!

Projecten van Groep Negen