Onze Frank Lloyd Wright vertaling

okt 21, 2020

Leestijd: 2 minuten

Frank Lloyd Wright (1867-1959) is één van de meest bekende architecten uit de Amerikaanse geschiedenis. Zijn handtekening heeft zich in de loop van zijn carrière ontwikkeld tot kenmerkende stijlen, wat weerspiegeld in zijn gevarieerde ontwerpen.

 

Een bekende stijl van Wright die we hedendaags nog veel zien heeft zich ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw: de Prairie School. Deze stijl is ontstaan als roep op een eigen Noord-Amerikaanse architectuurstijl dat geen kenmerken deelt met de Europese klassieke architectuur die tot aan dat moment veelal werd gehanteerd.

De overheersende horizontale lijnen zijn een vertaling van de uitgestrekte vlakten van het Amerikaanse landschap. Deze horizontale geleding neemt vaak in breedte af naarmate het gebouw hoger wordt. Alsof het gebouw op een natuurlijke manier uit de grond groeit. Een architectuurelement ook wel benoemd tot Organische Architectuur. 

Andere kenmerken van deze stijl zijn de grote overstekken, natuurlijke kleurschakering, gegroepeerde ramen en integratie in het landschap.

De ontwerpers van GROEP NEGEN onderzoeken voor onze opdrachten veel uiteenlopende stijlen die voor ons dienen ter inspiratie en referentie, zo ook de Prairie School stijl. Net als bij elke stijl of inspiratie filteren wij de essentie hiervan als ook de beeldbepalende kenmerken waar wij vervolgens op voortborduren. Elementen die wij toevoegen zijn op basis van de huidige comforteisen, nieuwe mogelijke materialen en uiteraard de wensen van de opdrachtgever. Uiteraard geven wij ook onze eigen moderne handtekening aan deze – net zoals aan elke andere – Prairie School stijl.